IVAN HOLMEDAL

Fujichrome Velvia på Færøyene

Ja det var en gang på Færøyene. Sist gang jeg var der reiste jeg bort alene, en uke for meg selv. Tidlig vår i 2014. Veldig fint å ta turen alene, bestemme helt selv hvor turen går og hvordan dagen blir. Men det skal sies at savner noen å ta en øl med på kvelden.

Om du leier bil er det veldig enkelt å komme seg til de fleste steder. Stedene lengst vekke fra Torshavn er bare en times kjøretur unna. Landskapet er selvfølgelig veldig fint, men det er også Torshavn. Rolig og sjarmerende. Arkitektonisk lett blanding!

I fotosekken hadde jeg både digitale og analoge kamera. Men her glemmer vi det digitale og skriver heller om det analoge.
Bildene jeg viser her var tatt med en Bronika SQa som er et mellomformat kamera som tar 120 film. Bildene blir kvadratiske og det er da plass til 12 bilder på en film.

Å fotografere i kvadratisk format kan være litt vanskelig når man er vant til å se motivene i 3:2 format, slik det er på de fleste digitale kameraene. Men man kommer fort inn i det og det kan være greit å øve seg på mobilen :)

Ofte tok jeg først bildet digitalt, før jeg tok frem det analoge kameraet og komponerte bildet i kvadrat. Selv om man fotograferer samme motiv, får man to forskjellige bilder, format og uttrykk gir stor forskjell.

Jeg brukte Fujichrome Velvia 50. Det er en positiv film, som betyr at filmen ikke er negativ etter fremkalling, men man ser bildene på vanlige måte rett på filen. Man kaller positiv film også for “slides”, og man kan bruke en prosjektør for å vise bildene på lerret. Det var kun denne filmen jeg tok med fordi jeg liker å begrense meg til en type film på slike turer. Mindre valgmuligheter, økt kreativitet :) 

Når man fotograferer med denne filmen må man være ekstra oppmerksom på at man eksponerer riktig. Man får ikke justert mye i skyggene om du undereksponerer, men om du må, får man lite detaljer frem og fargestikk på kjøpet.

Filmen er ikke så veldig billig, 150-200kr for en rull. Noe billigere for utgåtte filmer, men da kan du ikke stole på resultatet.

Det ble ca 80 bilder, her er et lite utdrag:

Using Format